ONCO-PEPTIDES

”En stor utmaning för oss när du kom in att vi var i en otrolig expansiv fas som bolag, vi växte med 30 % varje kvartal. Vi gick från 15 person till 150 personer på ett år. Oncopeptides gick från att vara forskningsbolag till att bli ett kommersiellt bolag, från ett svenskt till ett företag med stor representation i USA. Allt under en pågående pandemi. Uppdraget präglades av den snabba tillväxten.
Och när ett bolag växer så snabbt, så blir det en rad kulturella utmaningar. Att gå från ett litet innovativt intimt bolag, till att växa snabbt som bolag och behöva ta in experter och en professionalisering på ett helt nytt sätt, då behöver de digitala mötespunkterna stärkas på flera områden. De personer som tidigare varit mer fria, fick ett mindre ansvarsområde i och med att Governance och beslutsfattande förändras. 

LOTTAS VIKTIGASTE LÄRDOM

Att få vara en viktig spelare för att utveckla kommunikationen i ett bolag under snabb tillväxt och att få vara med och lägga grunden för en mer transparent kommunikation som sker än mer på användarnas villkor. 
När det gällde intranät uppdraget had Rolf Gulliksen en idé om att vi skulle driva det projektet underifrån. Jag fick möjlighet att ge mig ut i ett bolag men två olika kulturer, både i Sverige och USA för att intervjua och förstå behov och utmaningar för att sedan översätta det till en modern mötesplats och nya sätt att jobba ihop. Att utgå från från medarbetarnas behov och utmaningar, och att i dialog med dem skapa ett intranät, var i retrospektiv det helt rätta sättet.
Det är härligt att få leda grupper och få fram flera perspektiv och bli bättre tillsammans.

 

 

Derome

Case - DEROME 11 BOLAG IN I EN NY DIGITAL NOD

Uppdrag Derome bestod av: research, workshops, prototyp, digital styleguide, coachning av marknadschefer och medarbetare samt att agera produktägare mot teknikpartner och fungera som projektledare internt hos Derome.

Startpunkten var att få syn på nuläget för Deromes digitala ekosystem och touchpoints, hur de olika delarna levererade mot affären och upplevdes av kunder och intressenter. Det initiala workshop arbetet resulterade i en nulägesbild, ett lärande kring vad som är möjligt att göra, och en roadmap framåt. Syftet var att lyfta blicken, lära nytt och att ge bolaget energi och vilja att flytta fram positionerna. Som en viktig leverans efter varje workshop summerade vi insikter och konkretiserade dem i en prototyp. Efter varje bolags workshop fortsatte prototypen att växa och blev på sitt itererande sätt vägen fram för den nya gemensamma noden, där sammanslagning av 11 bolag till nya kommunikativa områden var målet. Insikt- och researcharbetet banade väg för nya www.derome.se. Lansering version 1 skedde i maj 2020, nästa steg blir en b2b e-handel för framför allt bygghandlare.

VAD Är Lottas viktigaste lärdom?

Projektet var mitt första att driva på distans. Genom workshop serierna, och fysiska arbetsmöten tillsammans med Deromes team tidigt i projektet lärde vi känna varandra som människor. Att sedan leda en process där möten övergick till digitala sammankomster fungerade därför att vi lärt känna varandra från början i en fysisk miljö. När Covid kom in som en faktor, slog vi på våra kameror och såg varandra live i arbetsmöten, sprintdemos och retrospekts. Vi firade lanseringen med champagne och glada tillrop, några på plats och några remote.

 

Carlssons skola

Case - Värderingsarbete på Carlssons skola

Värderingsprojektet handlade om att förstärka och förtydliga Carlssons skolas värdegrund  "Kunskap, Tradition och Framtid" Vi startade med separata workshops för personal, föräldrar och elever för att introducera och reflektera grupperingarna var och en för sig. Tillsammans och medskapande var ledord på vägen framåt.

Summering - varför ett värderingsprojekt?
• Samhället förändras i snabb takt
• Globalisering
• Digitalisering
• Ny läroplan

Värderingsprojektet var ett unikt tillfälle att vara med och påverka och bidra. Att synliggöra och sätta värderingar och att konkretisera och få dem levande. Målet med projektet var att få till gemensamma regler och förhållningssätt och konkreta verktyg. Metod och tillvägagångssätt var medskapande.

VAD ÄR EN VÄRDERING?

Den enklaste definitionen av vad en värdering är - vad som är viktigt och meningsfullt. Det kan vara på individnivå men också på normnivå. Tillsammans med deltagarna i projektet jobbade vi med just det: Att sätta ord på det deltagarna kände var viktigt och vad de tillsammans tyckte var viktigt.

RÖSTER FRÅN DELTAGARNA

”Det här är sjukt bra, en plattform hur ska vi bete oss mot varandra. I olika situationer, att vi får ett konsensus, så här vill vi ha det. Höga förväntningar att vi lyckas”

”Att prata värderingar, här finns det mycket att säga. Ett sådant här arbete ska mynna ut i en realistisk verktygsväska. För oss som är här och för kommande elever och föräldrar.”

 
 

Sandvik

CASE - Läranderesa ihop med Sandvik

Under våren och hösten 2018 genomförde Tommie och Lotta ett utbildnings & ledarskapsprogram med HR chefer inom Sandvik. (Svenska och internationella deltagare)
Vår approach handlade om att sätta våra uppdragsgivare i sina framtida talangernas skor för att förstå hur nuläget såg ut samt bygga en kunskapsresa för att öka organisationens egen förståelse, kompetens och aha upplevelse av vad de behövde göra framåt i en digital omvärld.
Startpunkten var bland annat kvalitativa intervjuer med stakeholders, managers och kandidater i rekryteringsprocessen. Där leveransen från oss var insikter samt en nulägesbild av styrkor & svagheter i företaget. Nästa steg var att ringa in de områden där upplevelsen var i stort behov av förändring.
Ledarskapsutvecklingen bestod i att vi startade en serie med aktiv lärande från fokusämnen sprungen ur det första researcharbete.  
Programmet utformades utifrån olika lärande-teman alla med digitalt i fokus. Vi bjöd in både unga snabbväxande företag och etablerade stora aktörer som har lyckats transformera sig eller är mitt uppe i den digitala transformationen.
Utbildningsformatet bestod i att ses fokuserat under en dag i månaden där olika teman stod i fokus. Dagen och temat kompletterades sedan med e-learning och fördjupad kunskap mellan tillfällena.

Uppdrag Oncopeptides

Uppdrag Oncopeptides bestod av strategisk och operativ support för upphandling och genomförande av global webbplats med tillhörande portaler samt ett helt nytt intranät.
Intervju med uppdragsgivaren

Tidsperiod HÖst 2020 -HÖst 2021

Uppdrag Derome

Research- Kundresor - Workshop serie
Prototyp - Digital Styleguide - Coachning - Projektledning - Produktägare
Intervju med uppdragsgivaren

Tidsperiod vår 2019-vår 2020

Vårt gemensamma projekt är det projekt som varit roligaste under det senaste året. Det var arbetssättet och känslan i gruppen som inspirerade oss och pushade oss att prova nytt.
— Linda Andersson
 

Uppdrag Carlssons Skola

Värderingsprojekt
Faciliteringsträning
Medskapande

Tidsperiod höst 2018 - vår 2019

Det här är en plattform för hur ska vi bete oss mot varandra. I olika situationer, så här vill vi ha det. Det här blir en verktygsväska, för oss som är här och för kommande elever och föräldrar.
— Röster från deltagarna
 

Uppdrag Sandvik

Research
Lärandresa
Pilotprojekt

Tidsperiod Maj-dec 2018

Tack för att ni gav oss tid att reflektera
— Carolina Granat